Transformatie MFA De Borgh, Budel

De stoere MFA is een blikvanger aan het dorpslint van Budel. De transparante entree met luifel en de gevel van de foyer hebben een uitnodigend karakter en wekken de nieuwsgierigheid van jong en oud.

Transformatie

De transformatie bestaat uit de verbouwing van het oude parochiehuis en de sportzaal en de nieuwbouw van de foyer en cultuurzaal. Samen vormt het een helder en overzichtelijk gebouw waar men elkaar kan ontmoeten, kan werken en ontspannen, sportief en creatief kan zijn, muziek kan maken en kennis kan delen.

Foyer

In het hart van het gebouw ligt de foyer, waaraan drie grote zalen grenzen: de bibliotheek, de sportzaal en de cultuurzaal. De balie en bar liggen centraal in de foyer en voegen zich rondom de keuken. In de foyer zijn verschillende hoeken waar jong en oud elkaar in diverse sferen kan ontmoeten. De lichte en transparante foyer verbindt ook oud en nieuw in bouwen met elkaar.

Materialisering

Zowel in de gevel als in het interieur is veel gebruik gemaakt van natuurlijke en onderhoudsarme materialen als baksteen, hout, aluminium en zink. Daardoor voegt de nieuwe MFA zich goed tussen de bestaande bebouwing aan dit dorpslint.

Drie zones

Daarnaast is in de gevel en in het interieur een duidelijk onderscheid zichtbaar tussen de drie zones voor het delen van kennis, sport en cultuur en ook van binnenuit, vanuit de foyer, is deze verdeling herkenbaar.

De bibliotheek bevindt zich in het voormalige parochiehuis uit 1930. Door de jaren heen is het helaas enkel nog de kap aan de buitenzijde die de bezoeker aan deze tijd herinnert. Daarom is deze met zijn originele spanten ook aan de binnenzijde weer herkenbaar gemaakt.

De cultuurzaal ligt in het nieuwe gedeelte op de plek van de voormalige jongensschool. In deze zaal, ingericht met een flexibele tribune en een gedeeltelijk in hoogte verstelbaar podium, zijn ruim 460 zitplaatsen opgenomen. De zaal is bovendien op te splitsen in drie afzonderlijke zalen.

Tussen de bibliotheek en de cultuurzaal bevindt zich in het bestaande gedeelte de sportzaal.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.